• Zomervakantie boeken?, Uw eigen familie vakantiehuis op de mooiste plekken Zomervakantie boeken?
  Uw eigen familie vakantiehuis op de mooiste plekken
 • Mooie vakantiehuizen in heel Spanje, Van de Costa Brava tot Andalusie, van knusse appartementen tot villa's met zwembad Mooie vakantiehuizen in heel Spanje
  Van de Costa Brava tot Andalusie, van knusse appartementen tot villa's met zwembad
 • Het perfecte vakantiehuis, Voor de ideale vakantie met de familie Het perfecte vakantiehuis
  Voor de ideale vakantie met de familie
Familie vakantiehuis familie vakantiehuizen

Castilië & León, in het noordwesten van Spanje, is qua oppervlakte de grootste autonome regio van Spanje. Het grootste gedeelte van deze regio bestaat uit droge hoogvlakte, met uitgestrekte graanvelden en een aantal bergketens. Hier en daar treft u een dorpje of Romaans klooster, en ook vindt u hier veel kastelen, herinneringen aan de veldslagen tussen de Moren en christenen. Enkele bekendere zijn Castillo de Coca, Castillo de Frías en Castillo de Mota. Verder is er een aantal paleizen, zoals San Ildefonso de la Granja en Real Palacio de Riofrío.

In Castilië & León vindt u een aantal interessante historische steden. Maar liefst drie steden in deze regio zijn zelfs benoemd door UNESCO als Werelderfgoed: Salamanca, Ávila en Segovia. Het monumentale Salamanca is ook wel bekend als universiteitsstad (hier ligt de oudste universiteit van Spanje). Bezoek hier ook het mooie stadsplein Plaza Mayor en loop eens langs het Casa de las Conchas. Het ommuurde Ávila is mooi gelegen in bergen, en in Segovia zijn het Alcázar-kasteel, de kathedraal en het Romeinse aquaduct bezienswaardig.

Verder interessante steden: León, met haar ommuurde centrum en een aantal belangrijke bouwwerken: de spectaculaire gotische kathedraal, de basiliek San Isidoro, het pelgrimshospitaal San Marcos en het Palacio de los Guzmanes. Ook noemenswaardig is Zamora. In dit stadje vindt u o.a. een Romaanse kathedraal en Romaanse kerken.

De pelgrimsroute Santiago de Compostella loopt ook door Castilië & León. Hoogtepunten hier zijn Burgos (pronkstuk hier is de monumentale gotische kathedraal), Frómista, Carrión de los Condes en León.

Bent u geïnteresseerd in archeologie? De archeologische site van Atapuerca, die op de UNESCO-lijst van werelderfgoed staat, is bezienswaardig. Hier zijn, in de grotten van de Sierra de Atapuerca, spectaculaire vondsten gedaan van mensenresten van de vermoedelijk oudste mensachtige Europeanen. Ook tot cultureel erfgoed verklaard door UNESCO, zijn Las Médulas, de archeologische opgravingen van de Romeinse goudmijnen.

Voor natuurliefhebbers zijn er verschillende natuurparken: Het nationaal park ‘Picos de Europa’, in het noorden, ligt gedeeltelijk in deze regio (en ook in Cantabrië en Asturias). Dit prachtige berggebied, met Grillige rotsformaties, kloven en ravijnen, is erg in trek bij wandelaars. U vindt hier verschillende gemarkeerde wandelroutes, waaronder die naar de indrukwekkende Careskloof.

In het zuidoosten, grenzend aan de streek van Madrid, ligt de bergketen Sierra de Guadarrama, met bergen, bossen en bergmeertjes. In de winter tevens is dit berggebied een populaire skibestemming voor Madrilenen. Het populairst bezocht hier is het natuurpark Parque Natural de Peñalara. Op de hellingen ligt ook la Granja, het ‘Versailles-paleis’ van de Bourbons. Natuurliefhebbers kunnen ook een bezoekje brengen aan natuurreservaat Fuentes Carrionas y Fuente Cobre, of natuurpark Las Hoces del Rio Duraton, ten noordoosten van Segovia. Tegen de Portugese grens, in het westen, bevindt zich natuurpark Los Arribes del Duero. U kunt hier een boottocht maken door de ravijnen van de rivier de Duero.

Als minst dichtbevolkte provincie van Spanje, is Soria een populair vakantiegebied. Het landschap wordt gekenmerkt door vele bossen en bergen. Door de vele schapen die er rondlopen, staat de provincie bekend om het schapenvlees, lamsvlees en embutidos (worsten). In en om de gelijknamige stad Soria zijn er verschillende musea, kerken, monumenten en een natuurpark (Parque Natural del Cañón del Río Lobos) te bezoeken. Hier vindt u nog een belangrijk deel van de Middeleeuwse geschiedenis terug. Andere leuke plaatsen om te bezichtigen zijn Almazán, Medinaceli, Burgo de Osma en San Estebán de Gormaz.

Naast het bezoeken van historische bezienswaardigheden en natuurparken kan men verschillende activiteiten ondernemen in de regio: van paardrijden en golf tot klimmen, watersporten en skiën in de winter. Probeer tot slot eens de regionale wijn; de regio kent een aantal goede (Denominaciones de Origin) wijnen. Het belangrijkste wijngebied bevindt zich langs de Duero-rivier.

 • De archeologische UNESCO-site Atapuerca.
 • De historische UNESCO-steden Salamanca, Ávila en Segovia.
 • Bezichtig de historische bouwwerken in de stadjes León, Burgos, Zamora en El Burgo de Osma.
 • Het mooie koninklijk paleis ‘Palacio Real de La Granja’, met zijn prachtige tuinen (zo’n 15 km. van Segovia).
 • Voor de natuurliefhebber zijn er verschillende natuurparken, waaronder: Fuentes Carrionas y Fuente Cobre, Las Hoces del Rio Duraton, El Cañón del Río Lobos, Los Arribes del Duero, de bergketen Sierra de Guadarrama, natuurreservaat, nationaal park Picos de Europa.
 • Neem een kijkje bij een van de kastelen of kloosters.
 • Volg eens een stukje van de ‘Camino de Santiago’ en bezoek de hoogtepunten aan deze route.
 • De druipsteengrotten ’Cuevas de Águila’.
 • Las Médulas, de overblijfselen van Romeinse goudmijnen. Bewonder dit aparte landschap van rode ‘pieken’.
<Terug naar alle landen

Spanje:Familie vakantiehuis werkt samen met Belvilla
is aangesloten bij:Familie-vakantiehuizen.nl:
Vakantiehuizen voor elke familie